Monday, May 16, 2011

Semoga rohmu dicucuri rahmat. Aminn~

Assalamualaikum. 
Hai all.
Baru seminggu I tak update blog. Rasa macam rindu lah pulak! Ekekeke. Siapa rindu siapa ni.

This few days ago I senyap sebab rush balik kampung. My beloved atuk passed away last Wednesday at 1.00pm. A night before, I macam dah takboleh tidur. But I don't know why. Mungkin perasaan sahaja. So, malas nak layan sangat. Then The next morning macam biasa attend kelas (even study weekpun ada kelas!) then attend taklimat exam. Lepas taklimat my senior ajak lunch kat mekdi (Mc'D) so, tunggu la session taklimat dia habis then baru gerak sama-sama. Sampai je kat mekdi, dah order and duduk sembang-sembang (mukaddimah b4 makan) tibe-tibe I got a call from Ibu.

Ibu : Assalamualaikum. Katmane tu?
I : Waalaikumussalam. Kat mekdi ni ha. Baru je nak makan.
Ibu : Dah tahu belum?
I : Tahu ape? Ekekeke.
Ibu : Atuk dah meninggal. Pukul 1 tadi. Kamu nak balik tak?
I : Innalillahi wa Inna Ilaihi Rajiuun. Okey. Jap lagi Dila siap-siap gerak balik.

I was so shocked bila Ibu bagitahu. I plan nak balik kampung hari Jumaat sebab ada hal kelas yang masih belum selesai lagi. Walaupun hati sebenarnya dah meronta-ronta mahu pulang. Mungkin tak ada rezeki nak jumpa atuk buat kali yang terakhir sambil bergurau senda. Then lepas makan terus balik rumah,packing stuffs and drive straight to kampung coz Ayah said atuk akan dikebumi di rumah nenek. Waktu tu sedih sangat dan perjalanan terasa sangat lama. I dah pecut 170km/j pun tak boleh nak cepat sebab ikut jalan kampung. I make it to kiss pipi atuk 4 the last sebelum I dah takboleh nampak dia lagi. "Atuk, Dila rindu atuk". Sekarang I dah tak ada atuk. I cuma boleh sedekahkan Al-Fatihah dan ziarah kubur atuk bila-bila I rasa rindu kat atuk. Sayangilah atuk anda semua!

***
Hidup ini sekadar pinjaman. Setiap yang hidup PASTI akan merasakan kematian kerana daripada Allah kita datang, kepada Allah juga kita kembali. I doakan roh atuk akan dicucuri rahmat dan berada dalam kalangan orang-orang yang beriman. Semoga Allah permudahkan urusan atuk di alam barzakh. Aminn~

2 comments:

.:HO:. said...

salam takziah..smoge roh atuk ko dikalangan mereka2 yg beriman..alfatihah

Fadhilah Bakri said...

terima kasih. InsyaAllah...Aminn~